Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini va trimite o scrisoare oficială Procurorului General din Republica Moldova în care va cere informații despre dosarele penale inițiate față de rezidenți din regiunea transnistreană. Diplomatul italian a declarat că această problemă trebuie monitorizată și soluționată. Biroul de Reintegrare a declarat că sistemul judiciar și procesele penale nu poate fi obiect de negocieri, din moment ce se respectă principiul separării puterilor în stat.

„Săptămâna viitoare, Misiunea OSCE va trimite procurorului general o cerere de informații privind numărul de dosare penale inițiate, pentru ce infracțiuni au fost inițiate și dacă există cauze penale noi. Acesta va fi începutul unei monitorizări pe care îl vom realiza împreună cu Procuratura Generală, deoarece trebuie să rezolvăm această problemă”, a declarat Frattini în cadrul întrevederii pe care a avut-o vineri, 10 mai, cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, citat de serviciul de presă al liderului separatist.  

Contactat de Deschide.MD, șeful adjunct al Biroului pentru Politici de Reintegrare, Alin Gvidiani, a declarat că procesele penale nu pot fi obiect de negocieri. Mai mult, Gvidiani a spus că imixtiunea în sistemul judiciar este interzisă prin lege și este urmărită penal.   

„Noi am accentuat că aspectele ce țin de înfăptuirea justiției, organele de drept nu țin de mandatul negociatorilor, pentru că există separația puterilor în stat. Orice ingerință (în sistemul judiciar) este interzisă prin lege și există răspundere juridică pentru asta. Există o procedură descrisă în legislație, circumstanțele în care persoana se eliberează de răspundere penală. Una dintre aceste posibilități este împăcarea victimei cu persoana culpabilă. Sunt proceduri standard”, a declarat Gvidiani.  

Chișinăul ar fi inițiat până acum peste 200 de cauze penale față de reprezentanți ai autorităților din Transnistria, față de oameni de afaceri și alți rezidenți din regiune. Toate aceste cauze, scrie presa transnistreană, ar fi fost inițiate din motive politice. Cauzele penale au fost deschide în primul rând față de milițieni și persoane din structurile de forță, incriminându-li-se atribuirea împuternicirilor.

Alin Gvidiani a declarat că sintagma „cauze penale motivate politic” este inventată la Tiraspol și că, de fapt, statul este obligat prin Constituție să protejeze drepturile și libertățile tuturor cetățenilor. Totodată, în cazul în care cetățeanului nu i se asigură dreptul la justiție corectă, de exemplu părții vătămate, statul Republica Moldova poate răspunde pentru asta la CEDO. „Aceasta (cauze penale motivate politic) este o sintagmă inventată la Tiraspol. Noi avem o situație specifică, avem o regiune aflată în afara controlului autorităților constituționale. Acolo există structuri care își asumă prerogative care nu sunt reflectate prin lege. Noi încercăm să utilizăm mesaje diplomatice, realitatea însă este că trebuie încetată lezarea drepturilor și libertăților persoanelor. Noi avem cauze la CEDO unde sunt vizate guvernele Republicii Moldova și a Federației Ruse. De fiecare dată trebuie să demonstrăm ce am întreprins ca să protejăm și să garantăm drepturile cetățenilor”, a subliniat Gvidiani.

Procuratura Generală ne-a informat că nu a primit la ziua de luni, 13 mai, un demers de la Franco Frattini.

Problema cauzelor penale este una prioritară pentru anul 2019 pentru așa-zisa diplomație transnistreană. Soluționarea acesteia în interesul regimului separatist ar fi încă o concesie din partea Chișinăului. Amintim că după semnarea „Protocolului de la Berlin”, Chișinăul a oferit numere de înmatriculare neutre transportului din regiunea transnistreană pentru circulație internațională și apostile pentru diplomele emise de universitatea Taras Șevcenko din Tiraspol. Toate acestea s-au realizat cu medierea lui Franco Frattini. Totodată, Tiraspolul a răspuns cu decrete prin care satul Varnița a fost declarat teritoriu ce se află temporar sub administrația Chișinăului, decret anulat recent, și impunerea unei taxe de vinietă pentru automobilele din dreapta Nistrului.