Reprezentantul special al OSCE pe reglementarea transnistreană, Franco Frattini întreprinde o vizită de două zile la Chișinău și Tiraspol, începând cu 10 mai, în cadrul căreia se va întâlni cu negociatorii Cristina Lesnic și Vitali Ignatiev. Europa Liberă scrie că informația privind vizita lui Frattini provine din surse neoficiale, iar tema vizitei este reluarea rundelor de negocieri în format 5+2.

Amintim că Franco Frattini și-a permis în timpul mandatului precedent de reprezentant special pe Transnistria ieșiri care demonstrează o apropiere de viziunea rusească asupra reglementării transnistrene. În special, Frattini a declarat în cadrul unui interviu pentru Russia Today că „Cererea Chișinăului de retragere a trupelor rusești din stânga Nistrului e ruptă de realitate”.

Această declarație a fost făcută în contextul unei rezoluții depuse de Republica Moldova la ONU privind evacuarea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.

Anul trecut, Chişinăul şi Tiraspolul au ajuns la mai multe astfel de înțelegeri, de la redeschiderea unui pod pe Nistru până la înregistrarea oficială a autoturismelor transnistrene, iar Frattini, care a elogiat de mai multe ori rolul Rusiei în atingerea respectivelor progrese, este bănuit acum că ar putea încerca să dea startul negocierilor pe o nouă chestiune favorabilă Tiraspolului, cea legată de sincronizarea sectorului bancar transnistrean cu cel moldovean, scrie Europa Liberă.

Chiar dacă Chișinău a dat semnale clare că abordarea lui Frattini față de reglementarea transnistreană este dăunătoare, acesta a rămas în funcția de reprezentant special al OSCE și în anul 2019, în care OSCE-ul este prezidată de Slovacia.