Delegația Chișinăului la Comisia Unificată de Control a cerut Tiraspolului să ofere instituțiilor de resort accesul la Uzina Metalurgică din Râbnița pentru a elucida circumstanțele incidentului din 5 martie. Delagația transnistreană a refuzat însă includerea acestui subiect în agenda Comisiei din 11 aprilie.

La ședința Comisiei din 11 aprilie, condusă de către delegația Republicii Moldova, au fost reluate tentativele de a include în ordinea de zi subiectele de o  importanță majoră, asupra cărora nu s-a ajuns la un consens până în prezent.

Astfel, reprezentanții Chișinăului au făcut un apel de sensibilizare ca urmare a incidentului din 5 martie curent de la Uzina Metalurgică din Rîbnița, în scopul oferirii unui suport corespunzător instituțiilor de resort implicate la elucidarea circumstanțelor.

La propunerea înaintată, partea transnistreană a refuzat includerea în ordinea de zi, motivând că nu ține de competența Comisiei Unificate de Control, dar totodată rezervându-și dreptul de a se expune suplimentar la următoarea ședință.

Amintim că urmare a unui incident la Uzina Metalurgică din Râbnița care a avut loc pe 5 martie au funcționat detectoarele de radiație, iar cuptoarele uzinei s-au oprit automat. Presa a scris că au avut loc scurgeri de substanțe radioactive. Totodată, Agenția Națională de Reglementare a Activității Nucleare nu a înregistrat o creștere a nivelului de radiație în regiune.