Pretinsele autorități din stânga Nistrului insistă asupra evacuării din orașul Tighina a instituțiilor penitenciare, subordonate structurilor de forță de la Chișinău. Motivul ar fi că aceste instituții ar prezenta o sursă continuă de tensiune, a declarat copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea regiunii separatiste transnistrene, Oleg Beliakov.

Acesta face referire la niște incidente cu implicarea angajaților acestor instituții. Un alt motiv pe care îl invocă Beliakov este faptul că în aceste instituții se păstrează armament. „Din rapoartele CUC și ale observatorilor militari aflăm că pe teritoriul acestor penitenciare se află armament. Acest lucru nu poate să nu ne pună în gardă și este în contradictoriu cu documentele existente”, a declarat Beliakov.

Acesta a mai spus că funcționarea acestor penitenciare ar încălca drepturile fundamentale ale omului.

„Cum pot fi asigurate drepturile omului dacă condamnații își isprăvesc pedeapsa într-o zonă a unui conflict ce mocnește?”, se întreabă Beliakov.

Acesta a mai făcut referire la faptul că penitenciarele moldovenești din Tighina ar fi o sursă de infecție cu tuberculoză. Beliakov nu a adus date statistice sau alte dovezi, dar presupune că infecția s-a îmbibat peste tot în acele penitenciare - „Toți pereții sunt îmbibați cu această infecție, iar acest fapt reprezintă un pericol pentru locuitorii din Bender”, a declarat Beliakov.

Reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea, a declarat că instituția nu va comenta aceste informații.

Subliniem că în orașul Tighina funcționează două penitenciare ale Administrației Naționale a Penitenciarelor - penitenciarul nr. 8 Bender și nr. 12 Bender.