Ministerul Educației de la Chișinău a apostilat timp de un an 240 de diplome ale Universității „Taras Șevcenco” din Tiraspol. Solicitanții de apostile au plecat să-și continue studiile în Europa.

La 28 martie 2019, s-a împlinit un an de la prima aplicare a apostilei pe diplomele neutre eliberate de către Universitatea „Taras Șevcenco” din Tiraspol.

După un an de la punerea în aplicare a mecanismului, au fost apostilate peste 240 de diplome, cu o solicitare sporită pentru Italia, Bulgaria, SUA, Franța, Austria, Spania, Polonia, Marea Britanie, Olanda, Slovenia, Elveția, Belgia, Norvegia, Republica Cehă, Irlanda, Suedia, Portugalia, Slovacia, Israel, Finlanda, Turcia, Australia, precum și alte destinații.

Amintim că, mecanismul respectiv funcționează urmare aprobării Hotărârii Guvernului nr.138/2018 și a Ordinului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr.120/2018, iar modelul diplomei a fost agreat în procesul de negocieri oferind astfel șanse tinerilor din stânga Nistrului de a continua studiile și la alte nivele.

Prin acțiunile sale, partea moldovenească demonstrează că Decizia protocolară „Cu privire la aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană” din 25 noiembrie 2017 se implementează și se respectă în totalitate, demonstrând la modul practic că procesul educațional este o prioritate pentru Chișinău.