Vicepremierul pentru Reintegrare a vizitat, împreună cu reprezentantul special al Federației Ruse în formatul 5+2, Serghei Gubarev, localitatea Varnița, unde s-au ținut discuții cu conducerea raionului și satului, dar în mod particular cu oamenii din sat. Oficialii au constatat că decretele liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nu fac altceva decât să tensioneze situația din acest sat.

În cadrul dialogului purtat dintre cei doi oficiali, Vicepremierul a subliniat în repetate rânduri că Chișinăul condamnă acțiunile unilaterale ale Tiraspolului care creează dificultăți și impedimente pentru localnicii din satul Varnița, în special în ceea ce privește libera circulație a persoanelor și bunurilor, aplicarea unor taxe ilegale, dar și obligarea de a solicita certificate de la așa-numita administrație din Proteagailovca. Toate aceste ilegalități au survenit ca urmare a emiterii așa-numitelor „decrete” ale liderului de la Tiraspol în octombrie 2018 și ianuarie 2019.

În cadrul acestui dialog, localnicii au vorbit de situații concrete, care necesită abordare consistentă și discuții la toate nivelurile, chiar și continuarea lor în cadrul Comisiei Unificate de Control și în formatul 5+2.

Serghei Gubarev a fost martor ocular că îngrijorările Chișinăului sunt validate de cauze concrete, care motivează ca dialogul dintre Chișinău și Tiraspol să fie studiat și soluționat în ansamblu: probleme social-economice, dar și de securitate.

Chișinăul va organiza pentru reprezentanții speciali din formatul 5+2 vizite la fața locului pentru a cunoaște realitățile procesului.

La reuniunea de lucru au participat reprezentanții autorităților publice locale din raionul Anenii Noi și satul Varnița, precum și copreședinții Comisiei Unificate de Control din partea Republicii Moldova și Federației Ruse, dar și localnicii, care au expus problemele cu care se confruntă și care necesită o implicare din partea tuturor actorilor din formatele de negocieri „1+1”, dar și „5+2”.

Propunerea de a vizita satul Varnița vine să susțină inițiativa Chișinăului potrivit căreia reprezentanții din formatul de negocieri „5+2” să meargă la fața locului pentru a asculta opinia locuitorilor și are ca precedent o vizită similară întreprinsă în 2018 în raionul Dubăsari.

Serghei Gubarev a luat act de cele relatate de cetățeni și a exprimat ideea că problemele evocate necesită să fie soluționate fără condiționalități.