Delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control (CUC) se arată indignată de faptul că partea moldovenească la CUC nu a acceptat propunerea de a instala niște posturi de grăniceri în Zona de Securitate. Partea transnistreană face referire la faptul că acestea s-ar afla acolo din anul 1992 și ar avea un rol exclusiv de menținere a ordinii publice, iar OSCE-ul ar fi recunoscut acest rol.

„Nu este doar opinia noastră, ci este și opinia OSCE-ului că componenta de grăniceri îndeplinește funcțiile de contracarare infracțiunilor. Astfel, grănicerii au confiscat un lot mare de droguri pe care un infractor a vrut să le introducă din Republica Moldova”, a declarat co-președintele CUC din partea Transnistriei, Oleg Beliakov.

Potrivit acestuia, poziția părții moldovenești cauzează neînțelegere și suspiciune.

Amintim că Chișinăul a denunțat în mai multe rânduri intenția părții transnistrene de a instala posturi mobile de grăniceri în preajma satului Varnița, Anenii Noi. Aceste acțiuni ale transnistrenilor coincid cu niște decrete belicoase semnate de către liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, prin care satul Varnița a fost declarat localitate administrată temporar de Chișinău.