Șeful „reprezentanței oficiale” a Transnistriei la Moscova, Leonid Manakov, a ținut un discurs în cadrul sesiunii a 40-a a Consiliului pentru Drepturile Omului a Organizației Națiunilor Unite cu tema statalitatea Transnistriei - garant al respectării drepturilor și libertăților omului. Reprezentantul Tiraspolului a spus că Transnistria și-a asumat unilateral obligațiunea de a respecta mai multe acorduri internaționale în domeniul drepturilor omului, inclusiv Declarația pentru Drepturile Omului, pacte internaționale privind drepturile cetățenești și politice, economice, sociale și culturale și chiar Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Manakov participat la sesiunii din partea delegației oficiale a Federației Ruse. 

Manakov a mai spus că regiunea transnistreană este deschisă spre colaborare cu organizații internaționale la capitolul drepturile omului. Acesta a mai amintit despre vizita în regiune a expertului pentru drepturile omului din cadrul ONU, Thomas Hammerberg, iar recomandările acestuia ar sta la baza sferei drepturilor omului din Transnistria.

Manakov a mai amintit despre faptul că Transnistria a cunoscut anumite succese în domeniul sănătății datorită conlucrării cu organizațiile internaționale. El a mai vorbit despre succese la capitolul drepturile copiilor și a persoanelor cu dizabilități.

Menționăm că programele privind prevenirea și tratarea HIV/SIDA și a tuberculozei în regiunea transnistreană se realizează prin intermediul Chișinăului.

Transnistria și-a manifestat anterior dorința de a dobândi statut de observator al Organizaţiei Naţiunilor Unite, invocând exemplul Palestinei, care are acest statut deşi nu este membru al ONU.

Pretinsul Parlamenta al regiunii separatiste a votat în anul 2017, în unanimitate transmiterea cererii de a primi statutul de observator către Antonio Guterres, secretarul general al ONU, şi către Miroslav Lajcak, preşedintele Adunării Generale. Cererea nu a fost satisfăcută.