Biroul de Reintegrare a publicat o precizare care confirmă că la Uzina Metalurgică din Râbnița a avut loc un incident. Această precizare nu lămurește în ce a constat incidentul, tot ce aflăm este un s-a oprit cuptorul Uzinei Metalurgice. Amintim că surse anonime au scris pe rețele de socializare că ar fi vorba de scurgere a unor metale radiocative.

„Biroul politici de reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din orașul Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul”, se menționează în comunicat.

Contactată de Deschide.MD, ofițerul de presă al Biroului, Aliona Gladcaia, nu a putut să ne dea mai multe detalii despre incident, dar a spus că Biroul va oferi mai multă informație la subiect „ulterior”.

„Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii februarie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale”, se mai menționează în comunicat.

Informația din comunicat contrazice sursele anonime care spun că incidentul a avut loc în luna martie. Atunci s-ar fi produs o avarie, urmare a căreia s-a oprit cuptorul Uzinei Metalurgice, iar metalele radioactive s-ar fi scurs din cuptor. Muncitorii ar fi fost răsplătiți cu câte 200 de dolari pentru patru ore de muncă la eliminarea consecințelor avariei.

Biroul de Reintegrare spune că a stabilit o comunicare cu Tiraspolul, iar la la fața locului se desfășoară o anchetă internă pentru clarificarea cauzelor situației.