Problema așa numitor posturi mobile de „grăniceri” care se află ilegal în Zona de Securitate va fi discutată la nivelul reprezentanților Ucrainei și OSCE din cadrul Comisiei Unificate de Control, deoarece partea transnistreană a refuzat să pună în discuție acest subiect, transmite serviciul de presă al Biroului de Reintegrare.

La ședința Comisiei Unificate de Control din 7 martie, delegația Republicii Moldova a readus în atenție problema legată de activitatea necontrolată a structurilor militare de „grăniceri” instituite ilegal de Tiraspol. Prezența acestora în Zona de Securitate reprezintă o sfidare vădită a prevederilor Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, prin care părțile s-au obligat să retragă toate formațiunile militare ce nu fac parte din Forțele Mixte de Pacificare.

 Propunerea Delegației moldovenești de a pune în agenda ședinței această problemă și de a obliga partea transnistreană să elimine posturile „grănicerești” a fost respinsă reprezentanții Tiraspolului. În consecință, s-a decis că o discuție pe marginea acesteia va urma pe platforma întrevederilor la nivel de copreședinți ai Comisiei cu participarea a câte unui reprezentant din partea Misiunii OSCE și Ucrainei.