Ucraina nu va accepta deschiderea unei „reprezentanțe oficiale” a Transnistriei la Kiev. Declarația a fost făcută, în cadrul unui conferințe a spicherului Ministerului de Externe al Ucrainei, Ecaterina Zelenko, pentru portalul LB.UA.

„Noi avem o reprezentanță diplomatică, și aceasta este reprezentanța Republicii Moldova”, a declarat Zelenko. Potrivit oficialului, Ucraina, în calitate de stat garant, va continua eforturile pentru soluționarea conflictului transnistrean.

Amintim că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a vociferat idea de a deschide noi reprezentanțe oficiale a Transnistriei la Kiev și Bruxelles, după modelul oficiului inaugurat recent la Moscova. Potrivit lui Krasnoselski, acest pas ar apropia regiunea transnistreană de recunoașterea internațională, deziderat care ar fi fost confirmat în cadrul unui referendum din 2006 (referendumul a fost declarat ilegal la Chișinău).

Subliniem că Chișinăul a contestat legitimitatea deschiderii unei reprezentanțe transnistrene la Moscova. Ambasada Rusiei la Chișinău a lămurit că ar fi fost vorba despre o fundație obștească înregistrată la Ministerul Justiției. Chișinăul nu a crezut și, oficial, a protestat la OSCE față de deschiderea acestei reprezentanțe sub camuflajul unei fundații obștești. Pe placa oficiului de la Moscova este scris „Reprezentanța oficială a Transnistriei în Federația Rusă”.