Tiraspolul insistă asupra redeschiderii importului feroviar de produse petroliere prin punctul de trecere „Slobodca-Colbasna”, chiar dacă nu există infrastructură în acest punct. Totodată, Tiraspolul se arată nemulțumit de intensificarea controlului comun moldo-ucrainean pe segmentul central al frontierei.

Pe 08 februarie curent, la sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol  a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru transport feroviar și comunicații, cu participarea reprezentanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Delegația Chișinăului a fost condusă de către Directorul general al ÎS „Calea Ferată din Moldova” Iurii Topala.

Lucrările ședinței au fost dedicate abordării problemelor existente în domeniul comunicațiilor feroviare, în special în partea ce ține de circulația trenurilor marfare și de pasageri, tarifele aplicate pentru utilizarea unor tronsoane de cale ferată și importul unor categorii de bunuri în condițiile organizării controlului în comun la punctele de trecere amplasate pe segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene.

Un subiect insistent propus pe parcursul ultimilor ani de către partea transnistreană este cel legat de redeschiderea importului de produse petroliere prin punctul de trecere ,,Slobodca-Colbasna”, în pofida argumentelor părții moldovenești despre lipsa infrastructurii necesare în acel punct. Un al subiect s-a referit la crearea posibilității de a efectua asemenea importuri prin punctul de trecere “Cuciurgan-Novosavițcaia” conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr.1232 din 09.11.2016, dar și necesitatea soluționării unei serii complexe de probleme din sfera comunicațiilor feroviare.