Fostul angajat al structurilor de forță transnistrene Andrei Samonii, implicat în 2015 în răpirea unui cuplu din satul Vertiujeni, raionul Florești, a fost eliberat de autoritățile R. Moldova. Anunțul a fost făcut de așa zisul Minister de Externe de la Tiraspol, care a notat că acesta a petrecut peste trei ani în închisoare.

Amintim că în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, Andrei Samonii, alături de alți ”milițieni” din regiunea transnistreană au răpit din propria locuință un cuplu din s. Vertiujeni r. Florești (teritoriu controlat de autoritățile constituționale). Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la ”comisariatul de miliție din or. Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furtul a doi iepuri.

Pe 5 august 2020, prin sentința Judecătoriei Soroca (sediul Central), Andrei Samonii a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Pe 8 aprilie 2021, Curtea de Apel Bălți a menținut sentința Judecătoriei Soroca, prin care Andrei Samonii a fost condamnat la 15 ani de detenție pentru violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori din raionul Florești.

Deschide și: Fost „milițian” din regiunea transnistreană condamnat definitiv pentru răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești

Tot astăzi a fost eliberat cetățeanul moldovean Adrian Glijin, care a fost închis pe 7 octombrie 2020 de structurile de forță de la Tiraspol.

Deschide și: Moldoveanul Adrian Glijin, închis de structurile de forță de la Tiraspol, a fost eliberat din detenție. Reacția BPR