Separatiștii transnistreni vor mai multe trupe ”pacificatoare” în regiune. Delegația Tiraspolului la Comisia Unificată de Control (CUC) au cerut majorarea contingentului de menținere a păcii, din care fac parte militari ruși, transnistreni și moldoveni, ”în contextul pericolelor teroriste”.

Delegația Transnistriei în CUC constată inevitabilitatea consolidării operațiunii de menținere a păcii de-a lungul Nistrului ca garanție eficientă a securității fizice a populației, un factor de stabilitate și previzibilitate a situației în zona de securitate și condițiile pentru negocieri politice pașnice” a declarat delegația din Transnistria.

În plus, reprezentanții Tiraspolului s-au pronunțat în favoarea ”necesității întăririi măsurilor de securitate și de control la frontiere în ceea ce privește mișcarea cetățenilor, a vehiculelor și a mărfurilor în zona de securitate” din partea autorităților de aplicare a legii și de la posturile trupelor pacificatoare.

Misiunea de Pacificare a fost creată ca urmare a Convenției Elțin-Snegur din 21 iulie 1992, însă denumirea sa a fost mereu controversată. Partea rusă a atribuit acestei misiuni rolul de pacificator, iar autoritățile și presa moldovenească au preluat acest termen fără opunere.

În realitate, misiunea nu corespunde criteriilor unei misiuni de dezangajare a părților, cum ar fi cele sub egida ONU sau OSCE, care implică respectarea suveranității și integrității teritoriale, acordul părților, imparțialitate, caracterul multinațional, mandat concret, transparență, legătură cu procesul politic de soluționare și plan de retragere. Din cele 8 criterii internaționale, misiunea de la noi încalcă 6 dintre ele. În prezent există 15 posturi permanente ale pacificatorilor.

Partea rusă și cea transnistreană au folosit Zona de Securitate și ”pacificatorii” drept scut pentru consolidarea structurilor de forță separatiste. În prezent, contingentul militar este de 1375 de militari.

Din punct de vedere juridic, contingentul rus pacificator este separat de GOTR, în practică însă unul și același soldat un an stă la posturile pacificatoare, iar un alt an își face serviciul la Cobasna sau Tiraspol, acolo unde sunt dislocați militarii GOTR și tot așa din 2014 până în prezent. Soldații moldoveni de la posturi activează în bază de contract în cadrul Ministerului Apărării.