Andrei Iusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, a declarat că bărbații din Transnistria, care ar putea fi mobilizați, au început să părăsească teritoriul autoproclamatei Republicii Transnistrene, scrie defenseromania.

„Contingentul de forțe rusești existent în așa-numita Republică Moldovenească Nistreană, de fapt zona ocupată a R. Moldova, nu este suficient pentru acțiuni ofensive efective din direcția transnistreană până în Ucraina. Dar în ceea ce privește provocările, acestea sunt posibile. S-a spus în repetate rânduri, și nu este un secret, că răspunsul Ucrainei la astfel de provocări va exista și va fi decisiv”, a declarat Iusov.

Potrivit acestuia, autoritățile din R. Moldova au avertizat separatiștii de la Tiraspol împotriva încălcărilor legii, prin urmare populația Transnistriei și militarii transnistreni cu cetățenie rusă sunt bine informați despre consecințe, scrie Ukrinform.

La întrebarea dacă militarii de pe teritoriul Transnistriei ştiu cum să acţioneze în cazul unui apel de la Kremlin de a începe provocări militare, Iusov a declarat că: „Ei ştiu ce li se cere să facă, de aceea potenţialii mobilizaţi astăzi părăsesc activ teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene ”.

Rusia creează tensiune în jurul Moldovei și a Transnistriei nerecunoscute internațional, în primul rând, pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina și, în al doilea rând, pentru a veni cu o „victorie” în fața poporului rus, se arăta într-o analiză a oficialilor ucraineni.

Rusia vrea replicarea scenariului Donbas și în R. Moldova

George Scutaru, directorul New Strategy Center (NSC) și fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, nu exclude posibilitatea ca Rusia să încerce să destabilizeze situația din R. Moldova folosind echipe specializate de sabotaj.

”În Transnistria, forța militară a Rusiei nu reprezintă un pericol - sunt 1.600 de militari care dispun de tehnică învechită. Însă acolo există elemente din cadrul GRU. Ceea ce se întâmplă acum în R. Moldova poartă o amprentă foarte clară din partea serviciilor secrete rusești (FSB și GRU)”, arată Scutaru.

”Dacă din situația pe frontul din Ucraina s-ar schimba (în favoarea Rusiei n.r.), nu vom vorbi doar de schimbarea regimului la Chișinău. Sunt absolut convins că, dacă situația militară va permite, Rusia va ocupa R. Moldova. Intrăm într-o logică foarte clară a dispariției statelor tampon. Vedem ce se întâmplă în Ucraina, în Belarus, care practic este o țară ocupată, care are o suveranitate militară limitată”, este de părere Scutaru.