Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, ce urma să zboare aseară spre Federația Rusă, a pierdut zborul și învinuieşte de acest fapt autoritățile R. Moldova. Acesta urma să plece cu o aeronavă obișnuită, dar s-a reținut la etapa de control și nu a mai ajuns la Moscova.

„Prin întârzierea deliberată a procedurilor de control al pașapoartelor și a verificărilor aprofundate numite de „linia a doua”, inclusiv prin inspecția bunurilor personale și a bagajelor. Această provocare a fost sancționată de conducerea R. Moldova, care, sub pretextul executării de către Poliția de frontieră a R. Moldova, a unor proceduri tehnice au zădărinicit plecarea. Prin provocarea de ieri, Chișinăul și-a demonstrat atitudinea reală față de valorile, drepturile și libertățile democratice”, se arată într-un comunicat emis de pretinsul minister din regiune.

Tiraspolul mai spune că „de mulți ani, partea moldovenească exercită presiuni motivate politic asupra cetățenilor și oficialităților din regiunea transnistreană pe Aeroportul din Chișinău, dar obstacolele administrative anterioare nu au dus la întreruperea zborurilor regulate.”

„Considerăm măsurile fără precedent de presiune personală asupra șefului echipei de negocieri a regiunii transnistrene ca o încercare a R. Moldova de a distruge mecanismele de negociere și de a crește escaladarea tensiunii. Chișinăul este atât de nesigur de propria poziție la masa negocierilor încât a decis să compenseze eșecul său politic și diplomatic cu metode atât de necivilizate. Este evident că astăzi partea moldovenească nu are dreptul moral să abordeze nici măcar întâmplător subiectul liberei circulații, care în ultimii ani a devenit un subiect favorit pentru pretenţiile nefondate împotriva regiunii transnistrene din partea oficialilor moldoveni”, se mai arată în comunicatul așa-zisului minister.