O nouă reuniune de lucru a Comisiei Unificate de Control a avut loc astăzi la Bender. În cadrul ședinței, Comandamentul Militar Întrunit a prezentat două rapoarte săptămânale privind situația din Zona de Securitate, în care a fost documentată prezența posturilor instalate fără coordonarea Comisiei.

Potrivit unui comunicat al Biroului Politici de Reintegrare, delegația R.Moldova a pledat în continuare pentru eliminarea din Zona de Securitate a posturilor ilegale, precum și a militarilor înarmați din cadrul structurilor de forță ale Tiraspolului.

În adresarea către celelalte componente ale Comisiei Unificate de Control reprezentanții Chișinăului au evidențiat poziția distructivă a Tiraspolului care nu renunță la tentativele de a reduce rolul Comisiei și al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii în ceea ce privește controlul asupra situației din Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova a atras atenția că Tiraspolul își aduce forțe suplimentare în Zona de Securitate și desconsideră mecanismele existente de menținere a păcii pe râul Nistru.

Delegații Chișinăului au catalogat acțiunile de ignorare a prevederilor Acordului din 1992 drept provocatoare și inadmisibile, făcând apel către întreaga Comisie de a contribui la adoptarea de măsuri pentru încetarea acestora.

Discuțiile pe subiectele din ordinea de zi vor continua pe 30 iunie curent.