Rusia destabilizează artificial situația din regiunea transnistreană pentru a forța armata ucraineană să retragă o parte din trupele sale care luptă în est și să le maseze la granița cu R. Moldova. Declarația a fost făcut de Serviciul de Informații Militare ale Ucrainei (GUR) într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit instituției, ocupanții sunt conștienți că așa zisa ”operațiune militară specială” nu a înregistrat niciun succes semnificativ și încearcă să creeze zone de instabilitate la granițele de vest ale Ucrainei.

Astfel, rușii crează provocări în regiunea separatistă pentru a le folosi ca atacuri psihologice împotriva Ucrainei și a forța Kievul să retragă o parte din trupele sale care luptă în est și să le maseze la granița cu R. Moldova.

Experții GUR spun că numărul militarilor GOTR cu adevărat motivați și capabili să lupte nu depășește 300 de persoane, care au misiunea de a păzi depozitul de armament de la Cobasna. În context, Serviciul de Informații Militare ale Ucrainei notează că mai mult de jumătate din munițiile depozitate acolo au termenul de valabilitate expirat și doar aproximativ 7-8 mii de tone pot fi în continuare folosite. 

Când vine vorba despre tehnica militară din regiunea transnistreană, GUR anunță că aproximativ două treimi este defectă iar Tiraspolul nu dispune de piesele necesare pentru a o repara.

Potențial, Transnistria poate fi folosită ca un cap de pod pentru a stabili linii de aprovizionare și pentru a asigura desfășurarea unor trupe ruse în R. Moldova, dar acest lucru va fi posibil doar dacă se va crea un coridor terestru din Crimeea până în regiunea separatistă, conchid experții Serviciului e Informații Militare ale Ucrainei.