VIDEO // „Ajutau” ucrainenii să migreze ilegal în R. Moldova, prin regiunea transnistreană. O grupare, destructurată de polițiștii de frontieră
Operațiunea a fost desfășurată de polițiștii de frontieră sub coordonarea Procuraturii din Rezina.
„Investigațiile extinse, realizate pe parcursul ultimilor luni, au scos la iveală o schemă elaborată, prin care membrii grupării recrutau cetățeni ucraineni, cu vârste între 18 și 60 de ani, contra sumei de 10 000 USD per persoană. Scopul era acela de a-i introduce ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, pentru ca ulterior să-i ajute să ajungă în țările Uniunii Europene, ocolind complet procedurile legale de migrație.
Gruparea opera pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, în zona Codîma (UA) – Plopi (RM). Ajunși în Moldova, migranții erau preluați de alți membri ai rețelei, care sub pretextul „legalizării” șederii, le estorcau taxe suplimentare, inducându-i astfel în eroare pe cetățenii ucraineni. Aceștia erau ulterior transportați ilegal către țările UE, punând în pericol securitatea frontierelor internaționale”, se menționează într-un comunicat al Poliției de Frontieră.
Potrivit datelor oficiale, pe 13 decembrie 2024, oamenii legii au reținut în flagrant, în municipiul Chișinău, un membru al grupării, un tânăr de 23 de ani, cetățean moldovean. Omul a fost prins în timp ce primea o sumă de bani, sub supravegherea organelor de urmărire penală. Acești bani reprezentau taxa cerută pentru „legalizarea” șederii cetățenilor ucraineni în Republica Moldova.
„În urma acțiunilor de urmărire penală, tânărul a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Operațiunea reprezintă un pas important în lupta împotriva rețelelor de criminalitate organizată, care subminează securitatea națională și respectarea legislației internaționale de migrație. Autoritățile continuă anchetele pentru identificarea tuturor celor implicați și tragerea lor la răspundere penală”, ne mai informează polițiștii de frontieră.
În acest sens, autoritățile fac apel către cetățeni să rămână vigilenți și să semnaleze orice activitate suspectă. Siguranța comunității depinde de cooperarea între autorități și societate.