Tensiuni între Guvern și USM! Executivul vrea să preia Institutul de Administrație Publică

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Între Guvern și USM apar tensiuni, după ce Executivul a venit cu o inițiativă prin care își propune să preia și să reorganizeze Institutul de Administrație Publică (IAP) din cadrul USM.
20.11.2024 11:58
20.11.2024 12:00
Cristina Vlah
Social

Mai exact, acesta se propune a fi denumit „Institutul Național de Management Public” și se dorește separarea Institutului de USM și trecerea acestuia în subordinea directă a Guvernului.

Potrivit unui comunicat al USM, Consiliul de Administrație al Universității de Stat din Moldova a apreciat această inițiativă drept inoportună și inacceptabilă, subliniind faptul că propunerea contravine deciziilor guvernamentale anterioare.

„Consiliul de Administrație al USM reamintește că, în 2022, Guvernul a considerat integrarea Institutului de Administrație Publică – succesor al fostei Academii de Administrare Publică – în structura USM, drept o „mare reformă”, menită să sporească eficiența și calitatea formării profesionale a angajaților din sectorul public. În acest context, Consiliul exprimă nedumerirea care dintre aceste decizii reflectă cu adevărat o strategie de reformă coerentă: absorbția IAP în cadrul USM sau separarea acestuia pentru a reveni în subordinea directă a Guvernului”, se menționează în comunicat.

Potrivit celor din Consiliu, această inițiativă este bazată pe o înțelegere superficială a realităților legate de activitatea Institutului de Administrație Publică. Administrația USM susține că informațiile eronate incluse în Nota informativă anexată proiectului hotărârii de Guvern pun sub semnul întrebării fundamentarea deciziei propuse.

„USM atrage atenția că această inițiativă este lipsită de o analiză detaliată și necesită obligatoriu consultări adecvate cu părțile interesate. În forma actuală, proiectul riscă să compromită calitatea instruirii și dezvoltării profesionale a angajaților din sectorul public, având efecte contraproductive asupra reformei administrative din Republica Moldova”, alertează cei din administrația USM.

În același timp, cei din mediul academic al USM reafirmă angajamentul instituției pentru calitate, profesionalism și transparență și solicită Guvernului să reanalizeze această inițiativă, în spiritul dialogului constructiv și transparent, și în mod iminent - al interesului public.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md