Reacția Statelor Unite după decizia Curții Constituționale din România de anulare a alegerilor prezidențiale

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
România
Departamentul de Stat al SUA a reacţionat, vineri, după ce Curtea Constituţională a României a anulat alegerile prezidenţiale din România, printr-o declaraţie în care transmite că este alături de poporul român şi că are încredere în instituţiile şi procesele democratice ale ţării, inclusiv în investigaţiile privind „influenţa străină malefică”.
7.12.2024 13:59
7.12.2024 13:59
Deschide md
România

Totodată, Washingtonul înseamnă la calm şi la susţinerea „ordinii constituţionale a României”, fără „ameninţări cu violenţa şi intimidare”, transmite news.ro.

Departamentul de Stat spune că „a luat act” de decizia Curţii Constituţionale a României cu privire la alegerile prezidenţiale din România. „Statele Unite îşi reafirmă încrederea în instituţiile şi procesele democratice ale României, inclusiv în investigaţiile privind influenţa străină malefică”, se arată în declaraţie.

„Integritatea alegerilor din România este primordială pentru democraţia greu câştigată de români”, punctează diplomaţia de la Washington.

„Statele Unite sunt alături de poporul român, care se confruntă cu o situaţie fără precedent privind integritatea alegerilor sale. Românii trebuie să aibă încredere că alegerile lor reflectă voinţa democratică a poporului român şi sunt lipsite de influenţe străine răuvoitoare menite să submineze corectitudinea alegerilor lor”, subliniază Departamentul de Stat în declaraţia sa. „Poporul român este cel care alege pe cine alege. Nici o altă ţară sau actor străin nu are acest drept”, mai spune Departamentul de Stat.

În finalul declaraţiei sale, Departamentul de Stat „face apel la toate părţile să susţină ordinea constituţională a României” şi să se angajeze într-un proces democratic „paşnic, lipsit de ameninţări cu violenţa şi intimidare şi care să reflecte voinţa democratică a poporului român”.

Declaraţia Departamentului de Stat vine după ce miercuri, aceeaşi instituţie avertiza România asupra „consecinţelor negative grave” ale distanţării ţării de Occident şi sublinia că „progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale”. Reacţia de îngrijorare a venit după desecretizarea raportului CSAT.  „Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, îndemna Departamentul de Stat.

Ulterior, şeful diplomaţiei de la Washington, Antony Blinken, a avut joi, la reuniunea miniştrilor de externe din OSCE, găzduită de Malta, o intervenţie critică la adresa Rusiei şi a lui Vladimir Putin, menţionând inclusiv eforturile Moscovei de a interfera în alegerile din România şi Moldova şi în situaţia din Georgia.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md