Autoritățile sunt încurajate să înceapă elaborarea unei politici naționale de creștere a natalității

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Experții recomandă autorităților să înceapă elaborarea unei politici naționale de creștere a natalității, să prioritizeze investițiile și să reducă inegalitățile economice care împiedică familiile să beneficieze pe deplin de măsurile existente.
28.11.2024 20:10
29.11.2024 9:41
Deschide md
Social

Diana Doroș, coordonatoare de proiecte în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), menționează într-o notă analitică că doar printr-o abordare integrată și pe termen lung poate fi prevenit declinul demografic din Republica Moldova.

În analiză se arată că Republica Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce privește susținerea familiilor și stimularea natalității, prin reforme normative și măsuri sociale de amploare. Cu toate acestea, discrepanțele sociale și economice persistente impun soluții mai eficiente și adaptate nevoilor populație.

Potrivit autoarei, calcularea indemnizației de maternitate din venitul mai mare al unuia dintre soți are un impact pozitiv asupra părinților care au un contract de muncă și contribuții sociale achitate din venituri mari. Pe de altă parte, inegalitatea socială se amplifică pentru mamele asigurate care nu îndeplinesc condițiile pentru un stagiu complet de cotizare, din cauza perioadei de inactivitate sau din alte motive. Reforma concediului pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani oferă oportunități de revenire a părinților cu copii în câmpul muncii cu menținerea indemnizației lunare. Totuși, provocările sociale și economice continuă să afecteze impactul acestor măsuri.

De exemplu, în mediul rural, mărimea medie lunară a indemnizației pentru creșterea copilului până la 3 ani este cu 29% mai mică decât în mediul urban, reflectând inegalități economice. De asemenea, îndemnizația unică la naștere a fost majorată la 20 000 de lei în 2024, un sprijin semnificativ pentru familiile cu copii. Cu toate acestea, impactul pe termen lung al acestei măsuri rămâne sub evaluare. Creșterea cuantumului indemnizației  lunare pentru îngrijirea copilului până la 2 ani de la 740 de lei la 1000 de lei și acordarea pentru toți părinții cu copii indiferent de statutul acestora în sistemul public de asigurări sociale este o măsură pozitivă, dar aceasta acoperă doar parțial cheltuielile reale de îngrijire a copilului. Extinderea sprijinului lunar pentru fiecare copil până la 18 ani va reduce povara financiară pentru părinți și va încuraja  familiile să aibă mai mulți copii.

IPRE recomandă ca să se facă o analiză de impact și evaluare ex-post a tuturor programelor actuale destinate familiilor cu copii. Aceasta va permite identificarea eficienței și eficacității acestora și va oferi informații esențiale pentru ajustarea programelor viitoare, în scopul creșterii beneficiilor pentru familiile cu copii. La fel, se recomandă revizuirea formulei de calcul și a mecanismelor de stabilire a indemnizațiilor.

De asemenea, IPRE recomandă identificarea resurselor bugetare pentru creșterea graduală pe vârste a sprijinului financiar direct pentru familii până la atingerea vârstei copiilor de 18 ani și promovarea de stimulentele financiare pentru copii, care vor reduce povara financiară a părinților și vor încuraja natalitatea.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md