Școlile auto vor trebui să asigure o rată minimă de promovabilitate de 50% la proba teoretică și 30% la proba practică din a doua încercare. În caz contrar, începând cu 2026, dreptul la înmatriculare va fi suspendat în termen de șase luni, iar dacă problemele persistă, acreditarea va fi retrasă definitiv. Prevederile se conțin într-un proiect adoptat de Guvern, transmite IPN.
Contractul de muncă al directorului general interimar al Energocom, Victor Bînzari, va înceta din data de 12 decembrie.
Compensațiile pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale vor crește, întrucât tariful pentru gazele naturale a fost majorat.
Casa Națională de Asigurări Sociale anunță că, pe parcursul zilei de azi, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni, indemnizațiilor paternale, în valoare totală de 31,49 milioane lei.
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bruxelles, a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a primit astăzi, la sediul BNM, delegația Monetăriei Statului Român, condusă de directorul general, Octavian Schen.
R. Moldova va avea acces la finanțare europeană pentru îmbunătățirea politicilor publice și a cooperării instituționale. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și semnarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova, Comisia Europeană și Regiunea Hauts-de-France pentru Programul Interreg Europe 2021 – 2027.
Premierul Dorin Recean va merge mâine, 12 decembrie, în Parlament pentru a cere declararea stării de urgență energetică. Dacă deputații vor aproba solicitarea sa, R. Moldova va intra în stare de urgență energetică pentru 60 de zile începând cu 16 decembrie.
Republica Moldova va participa la expoziția mondială „Expo Osaka 2025”, care se va desfășura în Japonia în perioada 13 aprilie-13 octombrie 2025. Vernisajul va întruni peste 150 de țări, iar numărul vizitatorilor este estimat la 28 de milioane de oameni, transmite IPN.
Investițiile în obligațiuni de stat au depășit volumul indicativ al emisiunii, stabilit la 50 de milioane de lei. Din acest motiv, Ministerul Finanțelor anunță că va emite obligațiuni de stat pentru a satisface toate cererile de procurare a VMS care depășesc volumul indicativ anunțat.
Uniunea Europeană oferă o finanțare nerambursabilă în valoare de 12 milioane de euro pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari.
Din anul 2021, 65% din moldoveni dețin un cont bancar, comparativ cu 18% în 2014. Potrivit Băncii Mondiale, Republica Moldova s-a plasat în coada clasamentului, media europeană fiind de peste 80%. Datele au fost prezentate de Dorel Noroc, președintele Asociațiilor Bancare în cadrul Forumului Național „Educație financiară pentru toți”, transmite IPN.
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a României și Bulgariei în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens, relatează site-ul de ştiri al televiziunii publice bulgare.
Armata rusă a transmis, miercuri, că Ucraina a atacat cu şase rachete americane ATACMS un aerodrom militar în regiunea Taganrog din sudul Rusiei şi a promis că vor urma represalii.
Ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de agresiune contra Ucrainei, a anunţat preşedinţia ungară a Consiliului UE.
Ministerul ucrainean al apărării a publicat recent imagini, filmate cu o cameră montată pe casca unui militar, din timpul unei acțiuni de luptă a trupelor speciale ucrainene, care au luat cu asalt o tranșee rusească.
Atac test, experiment, atac unic asupra democrației electorale, acestea au fost cele mai importante aprecieri despre ingerința și alterarea integrității alegerilor prezidențiale din România, realizată de către Rusia prin afectarea fundamentală a regulilor jocului și pervertirea campaniei electorale și a votului.
A trecut pe sub radar, în săptămâna cu tulburări masive în România și Georgia, o afacere care amenință să schimbe radical modul în care funționează toată rețeaua de cabluri și conducte submarine, că e vorba despre cabluri de date, că e vorba despre cabluri de energie electrică sau conducte de orice fel.
Reformele instituționale sunt esențiale pentru integrarea europeană a R. Moldova, în contextul în care autoritățile se confruntă cu un sistem de justiție corupt și cu amenințări hibride din partea Rusiei. De această părere este analistul Cristian Gherasim, care a scris un editorial la această temă pentru fairobserver.com.
În anul 2024, apogeul vieții politice în Republica Moldova a fost atins prin desfășurarea referendumului și a alegerilor prezidențiale din această toamnă.
Cine a lansat atacul hibrid la adresa României, cu Călin Georgescu pe post de păpușă, a mizat și pe răzbunare și pe luptele dintre, și mai ales din, interiorul partidelor de după alegeri, pe decapitări și pe dezintegrarea vieții politice din România în săptămâna dinainte de vot.
La sfârșitul acestei săptămâni, pe 24 noiembrie, cetățenii români sunt chemați să aleagă un nou președinte al României, iar pe 1 decembrie vor fi organizate alegerile în cele două camere ale Parlamentului – Senatul (136 de locuri) și Camera Deputaților (330 de locuri).
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, anunță că instituția pe care o conduce a devenit țina unor noi falsuri lansate în spațiul public. De această dată, cetățenii primesc mesaje pe adrese electronice, precum că în instituțiile medicale s-a dispus majorarea numărului de paturi.
Mii de cetățeni primesc mesaje false de pe adrese electronice suspecte cu promisiuni, precum că vor fi remunerați financiar dacă o vor vota pe Maia Sandu în turul II al alegerilor prezidențiale. Mai mult, în unele cazuri cetățenii sunt amenințați că, în cazul în care nu o vor susține pe șeful statului, „viața lor se va transforma în coșmar”.
Deputatul PAS, Radu Marian, îl acuză pe candidatul socialiștilor la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, că a spus minciuni în cadrul unui live publicat ieri și că ”stă extrem de prost cu economia și cu cifrele”.
Portalul european specializat în lupta contra propagandei, EUvsDisinfo, a documentat tentativele Moscovei de a crea tensiuni și a sabota parcursul european al R. Moldova.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) va vota joi asupra ridicării controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria şi între acestea de la 1 ianuarie 2025, a confirmat marţi pentru Agerpres un oficial al UE.
Un bărbat în vârstă de 52 de ani, angajat la Grădina Zoologică Piteşti, a murit, luni, după ce a fost atacat de un tigru.
Departamentul de Stat al SUA a reacţionat, vineri, după ce Curtea Constituţională a României a anulat alegerile prezidenţiale din România, printr-o declaraţie în care transmite că este alături de poporul român şi că are încredere în instituţiile şi procesele democratice ale ţării, inclusiv în investigaţiile privind „influenţa străină malefică”.
Trei percheziţii au loc sâmbătă dimineaţă în Braşov din România, inclusiv la Bogdan Peşchir, cel care, conform raportului prezentat de SRI în CSAT, ar fi finanţat campania pe Tik Tok a lui Călin Georgescu, acuzaţiile fiind de coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic.
Românii din R. Moldova au luat cu asalt secțiile de vot chiar din prima zi a alegerilor prezidențiale, turul II, în care se duelează candidatul USR, Elena Lasconi, și candidatul independent, Călin Georgescu.
Peste 3 mii de români din R.Moldova și-au exercitat dreptul de vot în prima oră de la deschiderea secțiilor de votare în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România.
Curtea de Apel Bălți a menținut hotărârea organelor electorale și a Judecătoriei Soroca, prin care a fost anulată înregistrarea Irinei Volciuc în cursa pentru funcția de primar al comunei Iliciovca din Florești. În acest sens, Comisia Electorală Centrală anunță despre organizarea, la 15 decembrie, a votării repetate pentru alegerea primarului.
În comuna Iliciovca din raionul Florești, la alegerile locale noi, cele mai multe voturi le-a acumulat Irina Volciuc de la Partidul „Renaștere”. Însă organul electoral local i-a anulat înregistrarea, decizie menținută de judecătorie. Litigiul continuă în instanța de apel, transmite IPN.